Головна » 2017 » Січень » 23 » А що третій празник...
08:25
А що третій празник...
Січень - перший місяць року й найсуворіший місяць зими, бо січе зиму навпіл. Як каже народна мудрість, що в січні сонце повертає на літо, а зима - на мороз. У цьому місяці найясніші, сонячні, але разом з тим - морозні дні. Саме на січень місяць припадає найбільше свят. В одній з колядок мовиться: «Та прийдуть до тебе три празники в гості: що перший же празник - святе Різдво, що другий же празник - святого Василя Старий рік, що третій же празник - святе Водохреща.
19 січня з давніх-давен відмічається третє й останнє свято в різдвяно-новорічному циклі. Це свято ВодохрещаТак, 18 січня, в дитячому  садочку № 3 «Берізка» старшою групою «Ромашка »(вихователі Грищенко К.М, Грушина В.О. та музичний керівник Петраш Г.І.)з метою ознайомлення із традиційними святами українського народу була проведена  розвага «Щедрий вечір».
Антураж української хатини й ідея належала господарям-вихователям, усіляка ж смакота, аромат від якої рознісся усім дошкільним закладом, – була справою рук виключно гостей. Тобто, батьків.
Усі присутні  в музичному залі садочку, де проходив захід, немов опинилися у справжній українській хаті у Щедрий вечір напередодні Водохреща.Вдягнений у національний костюм, господар ретельно прибирав усе обійстя, а господиня із дітьми готувала все необхідне для щедрої святкової вечері. І тільки вони зібралися сідати за святкову трапезу, як до них завітали переодягнені маленькі щедрувальники.
На голодний шлунок, як відомо, особливо не щедрується, і господиня усіх гостей запросили до господи. Тут вам і свіжоспечений хліб і кутя із медом,маком та горішками і пиріжки і вареники і часничок, щоб усі купки трималися, усі атрибути щедрого столу. Та звичаї є звичаї і вони свідчать: аби досхочу скуштувати, треба щедрівку заспівати. Тож не минуло й кілька секунд, як у садочку  гримнули знайомі усім українцям мотиви.
За традицією в цей вечір необхідно задобрити щедрувальників, щоб рік був багатим та щасливим, тому щедрувальникам після виконання щедрівок дали гостинців і п'ятаків. А господиня, разом із дівчатками пішли до річеньки по святу водиченьку. Набравши повні відерця принесли їх до оселі, щоб усі були веселі, умивались самі, ще  й батькам трішки дісталось, - щоб бути здоровими!
Запрошені діти інших груп  разом з дідом і бабою пригадали всі свята різдвяного циклу та зібравши по краплинці зимові традиції українського народу обіцяли пам’ятати їх та розповідати про них іншим. Діти дізналися, що саме в цей день вода набуває чарівної цілющої сили та допомагає робити людям добро, наприклад, лікарям та знахарям допомагає вилікувати людей, а ще цією водою окроплюють хати, щоб добро і щастя поселилося в оселі.
Проведений захід дав дітям змогу доторкнутися до чарівного світу народної мудрості та традицій. Дай вам, Боже, в мирі і здоров’ї ці свята відсвяткувати, других дочекати. Щедрий вечір!
Вихователь-методист ДНЗ№3 «Берізка»
Точинська Т.В.
 

Категорія: Новини дошкілля | Переглядів: 393 | Додав: metodist | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0